website element

De beugels

Uitneembare beugels

Plaat/expansiebeugel
Net als bij de vaste beugel is het met een plaatbeugel mogelijk om individuele tanden en kiezen te verplaatsen. Een belangrijk verschil is dat je met een plaatbeugel alleen tanden of kiezen kunt 'kantelen'. Verder is de plaatbeugel uitneembaar en de vaste beugel (uiteraard) niet.

De mondtrainer
De mondtrainer wordt gedragen om verkeerde mondgewoontes te beïnvloeden. Door het dragen van de trainer worden de tong en lippen gedwongen de juiste positie aan te nemen. Kinderen en volwassenen die verkeerde mondgewoontes hebben, zoals mondademhaling of tongpersen, worden door middel van de trainer geholpen om de verkeerde mondgewoontes af te leren.

Activator (blokbeugel)
Deze (uitneembare) beugel wordt ook vaak een blokbeugel genoemd. De activator wordt gebruikt bij kinderen met een kleine onderkaak en vooruitstekende tanden. De activator houdt de onderkaak in een voorwaartse stand. Zo wordt de groei van de onderkaak naar voren toe gestimuleerd. De blokbeugel wordt gemiddeld 1 jaar gedragen.

Vaste beugels

Hiermee bedoelen we de slotjes beugel. De slotjes worden vastgelijmd  op de gebitselementen. In deze praktijk gebruiken we de ultra moderne slotjes van het type DAMON.

Bovendien hebben we de esthetisch fraaiere "doorzichtige" brackets van Damon; de DAMON  CLEAR brackets.

Herbstbeugel
Een herbstbeugel wordt gebruikt om een overbeet te behandelen, net als een blokbeugel (losse beugel). De Herbstbeugel is een vaste beugel en geeft minder spraakproblemen dan een activator.

BOLLARD ankers 
Bij technisch lastige behandelingen wordt soms gebruik gemaakt van Bollard ankers, dit zijn ankers die door de kaakchirurg worden geplaatst.

"Onzichtbare" beugels

Invisalign beugel doorzichtige hoesjes voor over je tanden en kiezen

Invisalign beugel doorzichtige hoesjes voor over je tanden en kiezen

Incognito beugel slotjes aan de binnenkant van je tanden en kiezen

Incognito Incognito  slotjes aan de binnenkant van je tanden en kiezen

 

Het onderhoud

Omdat de apparatuur die wij gebruiken kwetsbaar is, moet hier zorgvuldig mee worden omgegaan, wat inhoudt dat het eten van harde, taaie en kleverige dingen vermeden moet worden. Ook is het niet mogelijk met een vaste beugel in de mond dingen af te happen. Tevens is het van zeer groot belang voor het behoud van een mooi gebit, het gebit zorgvuldig schoon te houden.

Retentieapparatuur

Retentiedraad

De retentiedraad (spalk) is een metalen draad die achter de tanden wordt vastgelijmd. De draad houdt de tanden na de beugelbehandeling in de gecorrigeerde stand vast.

Retentiedraad

Hawley retainer

Dit is een uitneembaar kunsthars plaatje wat tegen het gehemelte gedrukt wordt waarbij een ijzerdraad aan de voorkant over de voortanden loopt zodat de boven tandboog passief vastgehouden wordt.